Siber Saldırganlar Corona Virüs Salgınını da Fırsata Çevirdi
Siber Saldırganlar Corona Virüs Salgınını da Fırsata Çevirdi .
Fırsatçı siber saldırganlar, Corona virüs ile ilgili sözde bilgi veya hizmet sunan web siteleri ve uygulamaları kullanarak mağdurları kandırıyor. Fırsatçı siber saldırganlar, Corona virüs ile ilgili sözde bilgi veya hizmet sunan web siteleri ve uygulamaları kullanarak mağdurları kandırıyor. Siber güvenlik riskleri araştırmacıları DomainTools, ”coronavirusapp.site” adlı web sitesinin ”CovidLock” adlı bir fidye yazılımı yüklemeye yönlendirdiğini tespit etti. Web sitesi, kullanıcıları COVID-19’un yayılmasını takip ettiği ve yakınlarında biri enfekte olduğunda bildirim gönderdiği iddia edilen Android uygulamasını yüklemeye yönlendiriyor.
Ekran kilidi saldırısı düzenliyor
Dünya Sağlık Örgütü ve Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi tarafından lisanslıymış gibi gözüken web sitesi, aslında kullanıcılara ekran kilidi saldırısı düzenleyen fidye yazılımı ”CovidLock”a ev sahipliği yapıyor. CovidLock, indirildiği zaman etkilenen cihazın kilit ekranını değiştiriyor ve cihazın kontrolünü kaybeden kullanıcıya şifreyi vermek için 100 dolar değerinde BTC talep ediyor. Mağdur, 48 saat içerisinde talep edilen miktarı ödemezse CovidLock, telefonda saklanan kişiler, fotoğraflar ve videolar gibi tüm belgeleri silmek ile tehdit ediyor. DomainTools, CovidLock’un şifreleme anahtarları üzerinde tersine mühendislik yaptıklarını ve anahtarları açık bir şekilde yayınlayacaklarını söyledi.
Corona virüs temalı web sitelerini yarısı kötü amaçlı
Siber risk analisti Check Point’e göre Corona virüs temali alan adlarının kötü amaçlı olma ihtimali, diğer web sitelerine göre yüzde 50 daha fazla. Şirket, Ocak 2020’den beri dünya genelinde Corona virüse ilişkin 4 binden fazla alan adının kaydolduğunu ve bunlardan yüzde 3’ünün ”kötü amaçlı”, yüzde 5’inin ise ”şüpheli” olduğunu belirtti. Birleşik Krallık Mali Tutum Otoritesi, 11 Mart’ta sayısı giderek artan Corona virüs temalı dolandırıcılıklara karşı uyardı. Bunların arasında kripto varlık yatırımı teklif eden yatırım dolandırıcılıkları da yer alıyor. Birleşik Krallık Ulusal Dolandırıcılık İstihbarat Bürosu’na (NFIB) göre kötü amaçlı web sitelerinin çoğu, tıpkı CovidLock gibi Corona virüsün yayılmasını takip eden harita ve görseller sunuyor. NFID temsilcisi, şöyle bir açıklama yaptı:
“Kullanıcıya kendi bölgelerinde Corona virüs kapan kişilerin listesini sunmayı vadediyorlar. Mağdurlar, bu bilgiye erişmek için bir bağlantıya tıklıyorlar ve kötü amaçlı bir web sitesine yönlendiriliyorlar. Bitcoin ile ödeme yapmaları talep ediliyor.”
NFIB, Corona virüs temalı dolandırıcılıkların İngiliz halkına şimdiden 1 milyon dolara mal olduğunu tahmin ediyor.