Paribu Ceo’su Yasin oral 2020 planlarını ve öngörülerini paylaştı .
2020 yılını Türkiye’de kripto para ve blockchain dünyasına öncülük eden isimlerin değerlendirmeleriyle karşıladı. Türkiye’de bir dijital varlık platformu olarak hizmet veren ve işlem hacmi açısından öncü alım satım platformları arasında yer alan Paribu’nun CEO’su Yasin Oral, 2019 yılına yönelik görüşlerini ve 2020 için beklentilerini anlattı:
Yasin Oral: Kripto para piyasalarında bir önceki popülerlik sıçramasının sindirilmesi anlamında 2018 ve 2019 yıllarında bir konsolidasyon süreci yaşandığını görüyoruz. İnsanların kripto para konudaki bilgisi artıyor, hatalı yatırım davranışları buna bağlı olarak azalıyor. Bu süreçte teknolojik geliştirmeler ön plana çıkıyor.
2017’de ve 2018 başlarında sadece teknik bir doküman (whitepaper) yayınlayarak fon toplayan pek çok proje vardı ve bu durum önemli mağduriyetler yarattı. Şu an ise bir projenin fon toplayabilmesi için yatırımcıyı iş fikriyle, hangi sorunu çözeceğiyle, teknik kapasitesiyle ikna etmesi gerekiyor. Bu da tabii sağlıklı işleyiş için çok sevindirici bir gelişme.
2020’nin özellikle başlarında Bitcoin ödül yarılanması gündemi meşgul edecek bir gelişme. Çünkü BTC’nin geleneksel finansa kıyasla var olduğu kısa zaman diliminde, yarılanmalar ilgi çekici bir istatistik yaratmış. Aslında teknik bir detay olsa da yatırımcı psikolojisini etkiliyor.
Ethereum’un Proof of Stake ile ölçeklendirme anlamında ciddi bir adım atacak olması ekosistem için çok önemli bir gelişme. Çünkü üzerindeki akıllı kontrat envanteri sebebiyle blockchain dünyasının önemli kısmı için teknik bir dönüşüm vadediyor.
Devletlerin kripto paralara bakışı 2020’nin önemli gündemlerinden biri olacaktır. Regülasyonlar hızlanabilir, Merkez Bankaları kripto para konusunda harekete geçebilir. Bunlar da gündemi meşgul edecek gelişmeler olacak.
“Mahremiyeti korurken suç finansmanını önleyen projeler bekliyoruz”
Blockchain’in önemli özelliklerinden biri şeffaflık sağlaması. İsimlerin yerine cüzdanların olması bir ölçüde finansal mahremiyet sağlıyor; ancak cüzdanların takip edilebilmesi de hiç olmadığı kadar şeffaflık temin ediyor. Bu anlamda biz şeffaflığı faydalı bulan taraftayız. Evet, kripto para bir ödeme aracı olarak kullanılmak istendiğinde cüzdandaki tüm bakiyenin, ödeme yapılan taraflarca görülmemesi ihtiyacını anlayabiliyoruz; ancak transferlerin anonimleştirilerek takibinin imkânsız hale getirildiği projelere de mesafeliyiz. Çünkü kişinin finansal mahremiyet ihtiyacını karşılarken suç finansmanına imkân sağlayabilecek projeleri doğru bulmuyoruz.
Bunların ikisi farklı şeyler. Her ne kadar en büyük suç finansmanı aracı nakit olsa da kendini gizlilik kripto parası olarak konumlandırıp tüm transferlerin takibini imkânsızlaştırmayı misyon edinmiş projeleri bu nedenle listelemiyoruz.
Önümüzdeki yıllarda gizlilik ihtiyacını karşılayan ancak suç finansmanı ihtimalini de engelleyebilen projelerin ortaya çıkması halinde bunun ekosisteme katkı sağlayacağını düşünüyoruz.