Türkiye'nin Coin Haberleri - Bitcoin Haber
Bitcoin
$70,757.17
+1322.72
Ethereum
$3,562.91
+63.14
Litecoin
$94.23
+0.71
DigitalCash
$38.31
+0.43
Monero
$135.08
-2.64
Nxt
$0.00
-0
Ethereum Classic
$32.55
+0.79
Dogecoin
$0.22
+0.03

Opera Merkezi Olmayan Web Sitelerine Destek Vermeye Başladı

0 382

Opera Merkezi Olmayan Web Sitelerine Destek Vermeye Başladı .

Ünlü internet tarayıcısı Opera, Unstoppable Domains ile yaptığı ortaklık ile “.crypto” uzantılı merkezi olmayan web sitelerine destek vermeye başladı. Arkasında, Bitcoin’i (BTC) destekleyen ünlü isimlerden Tim Draper’ın olduğu teknoloji firması Unstoppable Domains ile ortaklık kuran Opera, merkezi olmayan web sayfalarına erişim olanağı sağlıyor. 30 Mart tarihinde paylaşılan iş birliği duyurusuna göre Opera internet tarayıcısı, Unstoppable Domains ile entegre olarak “.crypto” alan adı uzantısını desteklemeye başladı. Böylece tarayıcı, kullanıcılarının merkezi olmayan web sitelerinde gezinmesine ve kripto para ödemeleri yapmalarına olanak tanıyacak.

Artık aracı yok

Duyuruda açıklandığı üzere, blockchain alan adları alan kaydı şirketleri tarafından değil, barındırma hizmeti sunan firmalar tarafından depolanır. Merkezi olmayan web siteleri ise verilerini bulut hizmetleri yerine eşler arası ağlarda depolarlar. Bu durum, aracı olmadan işlem yapmayı ve sansürden korunmayı mümkün kılar. Unstoppable Domains tarafından yapılan açıklamada, dağıtık ağ üzerinden alınan alan adlarının daha sağlam ve daha iyi çalışma süresine sahip olduğu belirtildi. Bu teknoloji ile DDoS saldırı riski azaltıldığı gibi, internet bağlantısının hızını da olumlu yönde etkileyeceği ifade edildi.

İnternet sansürü olan ülkeler ne olacak?

Unstoppable Domains, merkezi olmayan alan adlarının yayıncı tarafından sansürlenmeyi engellese de sansür uygulanan bölgelerde herhangi bir değişiklik oluşturmayacağını kaydetti:

“Tıpkı mevcut web’de olduğu gibi, kullanıcılar bu tür sorunlarla karşılaşıyorsa, VPN veya benzer bir araç kullanmaları gerek. Merkezi olmayan web siteleri, kullanıcının yayım yeteneğini çözer; görüntüleme tarafında değil yayın tarafındaki sorunları ortadan kaldırır. Şu anda, ücretsiz konuşmayı sınırlayan bir yerdeyseniz geleneksel bir alan adı kayıt kuruluşu kullanarak yayın yapamazsınız. Oysa ki merkezi olmayan web sitesi araçlarıyla bunu yapabilirsiniz. Dolayısıyla, görüntüleme değil, yayıncılıkla ilgilidir.”

Blockchain tabanlı tarayıcılar yaygınlaşıyor

Bu gelişme ile ünlü bir internet tarayıcı ilk kez, geleneksel alan adı sisteminin bir parçası olmayan adreslerle entegre oldu. Geçen ekim ayında Opera, doğrudan tarayıcının içinden Bitcoin (BTC) ile ödeme yapmaya izin veren ilk büyük tarayıcı olmuştu. Bu arada Unstoppable Domains, merkezi olmayan web adreslerine erişimi kolaylaştırmak için kendi blockchain tabanlı tarayıcısını kullanıma sundu. Unstoppable Domains web siteleri kullanıcının cüzdanında saklanırken, içerik “InterPlantary File System” veya diğer merkezi olmayan depolama ağlarında arşivleniyor.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.