Türkiye'nin Coin Haberleri - Bitcoin Haber
Bitcoin
$56,865.24
+1966.64
Ethereum
$2,343.12
+38.24
Litecoin
$60.66
+0.07
DigitalCash
$23.95
+0.1
Monero
$169.84
-1.88
Nxt
$0.00
0
Ethereum Classic
$18.22
+0.25
Dogecoin
$0.10
+0.01

Meltem Demirörs: Dijital Dolar Bitcoin’in Felsefesine Zıt

0 302

Meltem Demirörs: Dijital Dolar Bitcoin’in Felsefesine Zıt .

CoinShares CSO’su Meltem Demirörs, kripto para felsefesiyle hükümetlerin geliştirdiği dijital para projelerinin (CBDC) çok farklı olduklarını söyledi. CoinShares CSO’su Meltem Demirörs, “dijital dolar” başta olmak üzere merkez bankaları tarafından geliştirilen dijital para projelerinin (CBDC), Bitcoin gibi kripto para felsefesine uymadığı görüşünü tekrarladı. 2 Nisan tarihinde Twitter hesabı üzerinden tweet serisi gönderen Demirörs, “dijital dolar” hakkındaki gelişmeleri sıcağı sıcağına takip edenlere seslendi. Merkez bankaları tarafından geliştirilen dijital para birimlerine taş atan başarılı yönetici, İsveç’in uygulamaya aldığı dijital para sistemini örnek gösteren Demirörs, gözden kaçan istatistiklere vurgu yaptı.

İsveç’te nakit kullanımı yüzde 13, ABD’de yüzde 70

Dijital para fikrinin vatandaşlar tarafından kabulü konusunda endişe duyduğunu bildiren Demirörs, “İsveç’te sadece yüzde 13 nakit kullanıyor, buna karşılık ABD’lilerin yüzde 70’i nakdi tercih ediyor” açıklamasında bulundu. Bunun gerekçesi olarak İsveç nüfusunun azlığını ve ABD’ye kıyasla teknik altyapısının daha gelişmiş olmasını gösterdi. Yeni teknolojileri benimseme konusunda İsveç’in ABD’nin önünde olduğunu belirtti. İsveç’te kullanılan “Swish” isimli ödeme aracını ABD’deki gerçek zamanlı işlem olanağı sunan Venmo örneğine benzeten Demirörs, bu işlemleri yapmak için yine de banka hesabına sahip olma zorunluluğuna işaret etti.

Dijital ekonomiye katılmak isteyenin banka hesabı olmalı

Hükümetler tarafından sunulan dijital para birimlerinin bankacılık sisteminden çok da farklı olmadığını söyleyen Demirörs, dijital ekonominin parçası olmak için gerekenleri şöyle sıraladı:

“Dijital ekonomiye dahil olmak için; kimlik bilgisini banka hesabı ile eşleştirmeye, banka hesabını uygulamaya entegre etmeye, uygulamayı telefon numarası ile bağlamaya ihtiyaç var.”

İsveç tarafından sunulan Swish’in gerçek sahibi olarak, bankalardan oluşan bir konsorsiyumu gösteren Meltem Demirörs, dijital doların da çok farklı olmayacağını belirtti. Blockchain ve kripto para ekosisteminin sahip olduğu temel felsefeyle uyuşmadığını söylerken, “Banka hesabınızı doğrudan bir federal ajansa bağlamaktan farklı değil. Böylece veri tabanları üzerinde 0’ları ve 1’leri taşıyabilirler” sözlerini kullandı. Devletin sunduğu dijital para birimini kullanarak “hükümetlerin istediği döngünün tamamlandığını” söyleyen Demirörs, “verileri almak için aracı ihtiyacını ortadan kaldırmaktan” öteye gidilmediğini ifade etti. Gönderdiği tweet’te şu sözleri sarf etti:

“[…] İnsanların ihtiyaç duydukları ekonomik rahatlama ile devletin istediği banka hesaplarına erişim olanağı aynı anda gerçek olacak. Bir taşla iki tuş.”

Son tweet’inde Demirörs, “Acil yardım adı altında uygulanan eşi görülmemiş hükümet gözetimi çağına giriyoruz” dedi. “Uyanık olun ve doğru haberleri takip edin” uyarısında bulundu.

Halving sonrası fiyat artmayabilir

Kripto para ekosisteminin tanıdık simalarından Meltem Demirörs, Bitcoin madenciliği ödül yarılanması (halving) işleminin ardından Bitcoin fiyatının “yükselmeyebileceğini” iddia etmişti. 24 Aralık tarihinde resmi Twitter hesabı üzerinden bir mesaj serisi gönderen Demirörs, Mayıs 2020’de yaşanacak halving (Bitcoin ödül yarılanması) işleminin ardından, BTC/USD paritesinde yükseliş garantisi olmadığını savunmuştu. Birden fazla alanda uzmanlık sahibi bir isim olan Meltem Demirörs,  “Çin, dijital para konusunda ilerleme kaydediyor ve ciddi adımlar atıyor olsa da, Çin’de hiçbir olgunun hükümetin izni olmadan gerçekleşmediğini hatırlamak önemli” ifadelerini kullanmıştı.

Demirörs şöyle ekledi;

“Günün sonunda insanlar, sermaye ve fikirler gelişebilecekleri piyasalara akın eder. ABD’deki girişimcilik ekosisteminin benzersiz olduğuna; özgür konuşma, temel haklar ve serbest ticaret konularındaki değerlerinin, kripto ekosisteminin değerleri ile uyumlu olduğuna inanmaya devam ediyorum.”

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.