Türkiye'nin Coin Haberleri - Bitcoin Haber
Bitcoin
$64,276.97
-2357.48
Ethereum
$3,151.18
-99.21
Litecoin
$83.68
-3.24
DigitalCash
$30.12
-1.49
Monero
$119.70
-1.79
Nxt
$0.00
0
Ethereum Classic
$26.23
-1.84
Dogecoin
$0.15
-0.01

Kripto Ödemeler Şimdiye Kadar Neden Yaygınlık Kazanamadı?

0 409

Kripto Ödemeler Şimdiye Kadar Neden Yaygınlık Kazanamadı?

Kripto ile ödeme yapmak, kripto paraların neden var olduğu ve neden kullanışlı olduklarına ilişkin tartışmaların uzun bir süredir merkezinde oldu.

Fakat, kriptonun yükseliş evrelerinde umut verici büyüme ve heyecana rağmen kripto ödemeleri hala niş bir kitle tarafından tercih ediliyor.

Günümüzde kim kripto kullanıyor?

Kripto ödemeler, genel bir kural olarak mantıklı olan yerlerde kullanılıyor. Bunların başında da, Ocak 2020 tarihli Chainalysis raporuna göre hacmi giderek artan karanlık ağ piyasaları yer alıyor.

Darknet market revenue vs. Darknet market  share of all cryptocurrency received by services

Kaynak: chainalysis.com

Genel anlamda kripto faaliyetlerinde payları küçük olsa da, yasa dışı ürünler satan pazar yerleri geleneksel ödeme yöntemlerini kullanamıyor. Yine de bu piyasalar, yıllık hacminin yaklaşık 400 milyar dolar olduğu tahmin edilen nakit tabanlı geleneksel uyuşturucu ticaretine kıyasla oldukça küçük kalıyor.

“Kripto kabul eden seyahat şirketi Travala var. Ledger.com var […] Şirketimizi başlattığımız ilk günden beri Mastercard’a benzer bir hacim görüyoruz.”

Marszalek, öncü kripto ödeme sağlayıcıları BitPay ve Coinbase Commerce’in de sırasıyla yıllık 1 milyar dolar ve 200 milyon dolar hacim gördüğünü açıkladı.

“Sayılar oldukça küçük.” diye ekledi.

Visa’nın 2018’in yalnızca bir çeyreğinde 2 trilyon dolar hacmi gördüğü düşünülürse, kriptonun gidecek çok yolu var.

Kripto ödemelerin sorunu

Marszalek, kripto ödemelerin yaygınlık kazanmasını önleyen bazı sorunlara değindi ve bunlardan birinin de güven eksikliği olduğunu söyledi:

“Satıcıların büyük çoğunluğu için, tıpkı bireysel bankacılık kullanıcılarında olduğu gibi kripto hala bilinmeyen, güvenmeyi öğrenmedikleri bir şey.”

“Ana akımın kriptoya karşı genel tutumu ‘kullanımı karmaşık’ ve ‘sahip olması riskli’ olduğu yönünde.”

Kripto meraklıları arasında bile ödemeler, önde gelen bir kullanım alanı değil.

Marszalek, bu durumda da sorunu tavuk ve yumurta problemine benzetti ve kripto kabul eden satıcıların sayısını da sınırlandırdığını ileri sürdü:

“Dünya genelinde kripto alanında yalnızca 50 milyon kişi varsa, satıcıların kripto kabul etmek için pek bir sebebi olmaz.”

Stablecoin’ler çözüm olabilir mi?

En köklü varlıklarda bile görülen dalgalanma, kripto ödemelerin en büyük sorunlarından birini oluşturuyor.

Marszalek, stablecoin’lerin hızları, düşük masrafları ve sabit olmaları nedeniyle e-ticaret işlemleri için güçlü bir araç olacağına inanıyor ve Crypto.com’un tam bir ekosistem oluşturma vizyonunun parçası olarak nihayetinde kendi stablecoin’ini piyasaya süreceğine inanıyor.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.