Konya Kamu Hizmetleri için kripto para çözümleri geliştiriyor .
Mevlana şehri Konya, teknoloji, özellikle de blockchain ve kripto para denince akla gelmeyebilir. Türkiye’nin kültür merkezlerinden biri olan Konya, zengin tarihi, görkemli camileri ve tarihi yerleri ile biliniyor. Bu Anadolu şehri, Konya Bilim Merkezi çatısı altında ”Bilim ve Teknoloji Vadisi”ni kuruyor. Kamu hizmetlerinde blockchain teknolojisinin uygulanması için de bir ekip oluşturulacak. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, 16 Ocak’ta Ankara’da düzenlenen akıllı şehir kongresinde Konya’nın bir ”Şehir Coin” üzerinde çalıştığını ve blockchain tabanlı bir finansal ekosistem oluşturmayı planladığını açıkladı.
Konya Bilim ve Teknoloji Vadisi başkanı Dr. Ali Osman Çıbıkdiken’e söz konusu proje ile ilgili bilgi almak için ulaştı. Aynı zamanda TrueFeedBack gibi çeşitli blockchain projelerine de danışmanlık yapan Çıbıkdiken, yedi blockchain geliştiricisinden oluşan ekibinin yaptığı ilk işin ”sosyal programlara kaynak sağlamak için blockchain teknolojisinin nasıl kullanılacağını araştırmak” olduğunu açıkladı. Bu proje ile yerel hükümetler ve diğer hissedarlar, yedek fonu blockchain üzerinde sosyal yardım için kullanabilecek. Şehir, projenin prototipini altı ay içinde başlatmayı ve kripto parayı bir yıl içinde kullanıma sunmayı planlıyor. Konya, ”Şehir Coin” projesi ile dünya genelinde yerel hükümetlere örnek olmak istiyor. Çıbıkdiken, şöyle bir yorumda bulundu:
“Şu anda geliştirdiğimiz kripto para, sosyal yardım programlarında, belediye iştiraklerinin faaliyetlerinde, toplu ulaşımda ve çevre hizmetlerinde kullanılacak. Blockchain tabanlı yerel ekosistem, Konya sakinlerine hizmet edecek. Bunun yanında proje kapsamında çoğu belediye hizmetinde kripto kullanımına olanak sağlayacak bir ödeme sistemi geliştirelecek.”
2,4 milyondan fazla kişiye ev sahipliği yapan Konya, blockchain teknolojisini kamu hizmetlerinde yeterli ölçekte test edecek nüfusa sahip. Konya, bunun yanı sıra akıllı şehir uygulamaları konusunda da avantaja sahip. Şehir, Konya Ticaret Odası’nın kapsamlı raporuna göre toplu ulaşımda temassız kredi kartı kullanımından belediye hizmetlerinde akıllı telefon uygulamasına, 10 farklı akıllı şehir projesine sahip. Şehir, Mevlana’nın şiirlerinin farklı dillerde sunulduğu Mobil Mesnevi adlı bir uygulama bile geliştirmiş. Blockchain tabanlı Şehir Coin, gelecekte paylaşımlı bisikletler, akıllı ulaşım ve elektrikli otobüsler gibi kamu hizmetleri için ödeme metodu olarak eklenebilir.
Türkiye’de blockchain gelişmeleri
Türkiye, ulusal blockchain altyapısının oluşturulacağı haberinin ardından blockchain çalışmalarına tam gaz devam ediyor. Ülke, 2020 yılında Dijital Lira oluşturmayı planlıyor. Takasbank, bankacılık sektöründe blockchain tabanlı altın transfer sistemi sunmak için Biga Dijital Altın platformu başlattı. Bir üniversite tarafından fonlanan BlockchainIST Merkezi, geçtiğimiz günlerde gelecek nesil blockchain projeleri geliştirmeyi planladığını duyurdu. Türkiye’deki olumlu gelişmeler, küresel kripto borsaların gözünden kaçmıyor. İlk önce Huobi, hemen ardından ise Binance ülkede şube açtı. Huobi, blockchain geliştirme çabalarında yerel ekosistem ile iş birliği yapmak için Blockchain Türkiye Platformu’na katıldı.