İngiliz vergi ajansı yüklenicileri, İngiltere’nin vergi düzenleyicilerine kripto siber suçlularla savaşmalarına yardımcı olacak teknoloji aracı sağlama teklifinde bulundular.  İngiltere Gelir ve Gümrük İdaresinin (HMRC) 17 Ocak itibarıyla, 100 bin sterlin değerinde açık bir sözleşme çağrısında bulunduğu teknoloji, küme analizi yoluyla istihbarat toplama fikrine dayanıyor. HMRC Siber Suçlar ekibi bu projenin, hizmet sağlayıcılarla kripto varlık işlemlerini ilişkilendirmelerine yardımcı olacağını umuyor. Mevcut ücretsiz çevrim içi araçların ve insan eliyle yapılan analizlerin aksine, HMRC’nin önerdiği ticari ürünün, ajansın şu anda suç faaliyetine açık kapı bırakan kör noktaları düzeltmesine yardımcı olacağı ileri sürülüyor. HMRC, en azından önde gelen kripto para birimlerini ve özellikle de düzenleyiciler tarafından izlenmesi çok zor olan Monero, Zcash ve Dash gibi gizlilik odaklı token’ları izlemek ve analiz etmek istiyor.

Siber suçlar gelişiyor

Britanya’daki vergi gelirlerini artırmak ve ülkeyi dolandırıcılık girişimlerinden korumak için Siber Suçlar ekibi oluşturuldu. Özellikle, HMRC’nin geri ödeme sistemi, karmaşık ve akıllı suçlara karşı savunmasız. Bilgisayar korsanlığı, kötü amaçlı yazılım (malware) ve DDoS gibi yöntemler karşılaşılan suçluların başında geliyor. Kimlik avı dolandırıcılıkları en dikkat çekici istatistiklere sahipler. E-postadan metin formuna dönüşmüş durumdalar.

“SMiSHing” adı verilen dolandırıcılık girişimleri işe yarıyor, çünkü insanlar HMRC’ye kolayca tepki veriyor. Suçluların gönderdiği mesajlar güvenilir mesaj gibi görünüyor. Siber Suçlar ekibi, yoğun mesai harcayarak “dünyada en çok phishing’e maruz kalan marka” sıralamasında 16’ncılıktan, 2018’de 146’ncılığa yükseldi. Terör operasyonlarını fonlamak için kripto para birimlerinin kullandığını bildirdi. ABD merkezli Chainalysis, Hamas’ın askeri kolu olan İzzeddin el-Kassam Tugayları faaliyetlerine yardımcı olmak kripto para toplandığını ortaya çıkardı. Chainalysis yakın zaman önce, suç şirketlerine borsalar aracılığıyla 2,8 milyar dolar değerinde Bitcoin aktarıldığını iletti.