Türkiye'nin Coin Haberleri - Bitcoin Haber
Bitcoin
$70,831.64
+2224.62
Ethereum
$3,570.40
+82.04
Litecoin
$93.91
+0.13
DigitalCash
$38.40
+0.73
Monero
$135.36
-3.37
Nxt
$0.00
-0
Ethereum Classic
$32.47
+0.96
Dogecoin
$0.22
+0.04

Hindistan merkez bankasının kriptoya karşı açtığı dava sürüyor

0 276

Hindistan merkez bankasının kriptoya karşı açtığı dava sürüyor .

Hindistan Anayasa Mahkemesi, merkez bankasının bankalara kriptoyla ilgili şirketler ile iş yapmaları konusunda uyguladığı yasak ile ilgili bir başka davayı gördü. Dava, 22-23 Ocak’ta Hindistan İnternet ve Mobil Birliği’nin (IAMAI) hukuk müşaviri Ashim Sood’un paylaştığı görüşler ile devam etti.

IAMAI, hem kamunun hem de şirketlerin sunduğu dilekçelerin ardından, RBI’a Temmuz 2018’de bankalara uygulamaya başladığı kripto şirketlerle çalışma yasağı nedeniyle dava açtı. Bu hafta görülen davada Sood, yurt içi kripto para platformları için hukuk müşavirliği yapan Nakul Dewan ile birlikte görüşlerini paylaştı. Bu haber, Hindistan kripto düzenleme haber ve analiz platformu Crypto Kanoon’un (CK) duruşmayı canlı olarak aktardığı haberden ve CK kurucu ortağı Kashif Raza ile yapılan yazışmalardan yararlanılarak oluşturulmuştur.

22 Ocak: anahtar tartışmalar

Sood, kripto paraların yalnızca para birimi olarak tanımlanmasının dar bir anlam içerdiğini ve kripto paraların aynı zamanda emtia, değer saklama aracı ve değişim aracı görevi görebileceğini de belirtti. Sınıflandırmayla ilgili tartışmaları 22 Ocak’ta tekrar ele alan Dewan, şöyle belirtti:

“Kriptonun iki işlevi var. Doğrulama yoluyla bir emtia oluşturmak ve onda değer gören gruplar için bir değişim aracı olmak.”

Hindistan Ticari Satış Yasası, ürünü para olmayan taşınabilir tüm şeyler olarak tanımlıyor. Singapur Uluslararası Ticaret Mahkemesi’nin kripto paralar ile ilgili hükmüne değinen Dewan, mahkemenin kripto paraları gayrimaddi varlık olarak tanımladığını belirtti. Bu sava karşı çıkan RBI vekili Shyam Diwan, merkez bankasının dijital paraları emtia veya değer saklama aracı olarak değil, dijital ödeme aracı olarak gördüğünü belirtti ve bu nedenle ülkenin ödeme sistemlerinin korunduğundan ve alternatiflerin ekonomiye zarar vermediğinden emin olmak için kripto paraları baştan engellediğini açıkladı.

Shyam Diwan, 23 Ocak’ta davayı Hint kullanıcıların yabancı cüzdanlara para aktarımı yapmasını sağlayan p2p borsalara odaklanarak açtı ve bu sefer yalnızca Kara Para Aklamayı Önleme ve Terörizm Fonlama ile Mücadele ile ilgili zorluklara değinmekle kalmayıp, ülkenin 1999 Döviz İdare Yasası’nın (FEMA) da ihlal edildiğini ileri sürdü. Yasaya göre, Hindistan’a yabancı yatırım çekmek isteyenlerin veya yurt dışındaki bankalardan Dış Ticari Borçlanma yapmak isteyenlerin merkez bankasından onay alması gerekiyor. Yasa, yalnızca yurt içi şirketleri değil yabancı firmaları da kapsıyor. P2P modellerin oluşturduğu risklere odaklanan hakim, vekile merkez bankasının bu yasağının söz konusu riskleri nasıl engellediğini sordu:

“Uyguladığını yasak, bankaların kripto borsalar ile çalışmasını engelliyor. Peki, A kişisi ile B kişisi arasındaki alım satımı engelleyebiliyor mu?”

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.