Türkiye'nin Coin Haberleri - Bitcoin Haber
Bitcoin
$70,467.29
+1208.82
Ethereum
$3,562.37
+67.8
Litecoin
$94.50
-0.6
DigitalCash
$38.50
+0.79
Monero
$136.55
-0.77
Nxt
$0.00
-0
Ethereum Classic
$32.36
+0.48
Dogecoin
$0.22
+0.02

Fed Dijital para birimlerinin potansiyelini araştırıyor

0 328

Fed Dijital para birimlerinin potansiyelini araştırıyor .

ABD Merkez Bankası yönetim kurulu üyesi, kurumun merkez bankasına ait dijital para birimi fikrine daha sıcak baktıklarına işaret etti. Bugüne kadar birkaç Fed komitesine başkanlık eden Lael Brainard, 5 Şubat tarihinde Stanford İşletme Enstitüsü’nde düzenlenen, ödemelerin geleceği üzerine gerçekleştirilen sempozyumda yaptığı konuşmada görüşlerini aktardı. Brainhard konuşmasında, Fed’in “dağıtık defter teknolojileri ve CBDC (merkez bankası dijital para birimleri) potansiyeli de dahil olmak üzere, dijital para birimlerinin kullanım senaryoları ile ilgili araştırmalar yaptıklarını, deneyler yürüttüklerini” söyledi.

Konu aciliyet kazandı

Brainhard, Bank for International Settlements tarafından yakın zamanda yapılan bir ankette, Ocak 2020’den itibaren dünya çapındaki merkez bankalarının yüzde 80’inin CBDC konusuna kafa yordukları ortaya çıktı. Bu sayı, önceki yıla kıyasla yüzde 10 arttı. Doların küresel pazarlardaki rolünün öneminin göz önüne alınması gerektiğini savunan Brainhard, Fed’in “CBDC ile ilgili araştırma ve politika geliştirme sınırında” kalmasının gerekli olduğunu savundu. Yeni dijital ödemeler, para birimi ve mahsuplaşma araçlarının çoğaldığından dem vuran Brainhard, Facebook’un Libra projesini ve Çin’in önümüzdeki dönemde kullanıma açacağı dijital yuan gibi gelişmelere dikkat çekti.

Brainhard konuşmasında, iki kez CBDC’lerin potansiyel kullanım senaryosundan bahsetti. Ülkelerin sınırları dahilindeki ödeme sistemlerini kontrol altında tutmak için kendi dijital para birimlerine sahip olmak istediklerine vurgu yaptı. Merkez bankalarına bağlı dijital para birimlerinin kilit rolünü, devlet sınırları içinde  .ABD doları söz konusu olduğunda, bu argümanı küresel ölçekte desteklemese de, yeni özel ve kamu projelerinin potansiyel etkisinin altını çizdi.

“Küçük ekonomiler için, özel sektör dijital para birimlerinin yanı sıra, yabancı merkez bankası dijital para birimlerinin de yerel para politikası üzerinde önemli etkileri olabilir. Birçok açıdan bu etkiler, daha hızlı bir ilerleme ve daha geniş bir benimseme sağlayacağı gibi ‘dolarizasyonun’ dijital versiyonuna dönüşebilir.”

Brainhard, 18 aydan daha kısa bir süre önce San Francisco’da düzenlenen bir dijital para birimi konferansında, “Fed tarafından yayımlanacak dijital para birimi için çok ihtiyaç olmadığını” söylemişti.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.