Güncel bir araştırmaya göre, darknet piyasalarında kripto para işlem hacmi dört yıl içinde ilk kez iki katına çıktı. 30 Ocak tarihinde, New York merkezli bir blockchain analitik firması olan Chainalysis tarafından yayımlanan 2020 Crypto Crime Report içinde, darknet pazarlarındaki kripto para işlemlerinin 2019’da belirgin biçimde arttığı belirtildi. 2018’de yüzde 0,04 olan oran, 2019’da yüzde 0,08’e çıktı. Araştırmaya göre, 2018’de küçük bir düşüş gördükten sonra, toplam kripto para işlemlerinin 2019’da yüzde 70 büyüdü ve 790 milyon dolardan fazla kripto para işlemi yapıldı. İşlem miktarı tarihte ilk kez 600 milyon doları aştı. Chainalysis, kripto ödemelerinin darknet üzerindeki toplam payının oldukça düşük olmasına rağmen, hacimlerin son zamanlarda belirgin biçimde büyümesinin, darknet piyasalarının küresel düzenleyicilerden gelecek yasal incelemeye karşı dayanıklılığını gösterdiğini belirtti. Firmaya göre, kolluk kuvvetlerinin sayısı artırılmış olsa da bu durum darknet pazarlarını etkilemedi.

Çalışmada, bazı pazarların kapandığını, oluşan boşluğu doldurmak ve müşteri talebini karşılamak için yeni pazarların oluştuğunu öne sürdü. 2018’de aktif olan sekiz pazar 2019’da kapatılırken, aynı yıl sekiz yeni pazar daha açıldı. Dünya genelinde toplam aktif pazar sayısı sabit kaldı.

Darknet market share of all crypto payments, 2013-2019

Darknet içindeki kripto para ödemelerinin pazar payı, 2013-2019. Kaynak: Chainalysis

Dalgalanmanın arkasındaki olası nedenler

Chainanlysis’e göre, darknet pazarlarına gelen kripto para birimlerinin artan payı, işletim sürecini merkeziyetsiz hale getiren yeni teknolojilerin uygulanmasından kaynaklanıyor. Chainalysis, kolluk kuvvetleri tarafından kapatılmayı önlemek için bazı darknet pazarlarının, Tor web tarayıcısına veya blockchain’e benzeyen tamamen merkeziyetsiz sisteme sahip yeni altyapıları benimsediklerini iletti. Çalışmanın bir parçası olarak Chainalysis, daha fazla darknet pazarının Monero (XMR) gibi gizlilik odaklı kripto para birimlerini kabul ettiğini veya hatta zornlu kılmayı görmeyi beklediğini söyledi. Ocak 2019’da şirket, darknet pazarlarına gönderilen Bitcoin miktarının 2018’de yüzde 70 arttığını söylemişti.

Küresel düzenleyiciler ve icra makamları, kripto para birimleriyle faaliyet gösteren darknet piyasalarını kapatmak için ellerinden geleni yaparken, yeni tutuklama haberleri de gelmeye devam ediyor. Ocak 2020’nin başlarında bir ABD vatandaşı, Bitcoin karşılığında yasa dışı uyuşturucu dağıtımı yapmakla suçlanmıştı. Bazı pazar yerleri kapatılırken, kimileri ise yasa dışı ürünleri dağıtma konusunda genişleme planları da yapıyor. Rusya’nın en büyük darknet pazarı, 2019’un sonlarında küreselleşmesini sağlayacak ilk token arzı (ICO) ile 146 milyon dolar toplamayı planladığını açıkladı. Yasa dışı maddeler için yasa dışı bir pazar yeri olan Hydra tarafından açıklanan token satışı da, küresel menkul kıymetler yasaları açısından tamamen illegal.