Türkiye'nin Coin Haberleri - Bitcoin Haber
Bitcoin
$64,535.89
-323.07
Ethereum
$3,151.14
-20.52
Litecoin
$83.96
-1.71
DigitalCash
$30.75
-0.17
Monero
$120.22
-0.25
Nxt
$0.00
0
Ethereum Classic
$26.43
-0.62
Dogecoin
$0.15
-0

Çin’in dijital para projesi dünya devi ülkeleri korkuttu

0 419

Çin’in dijital para projesi dünya devi ülkeleri korkuttu.

Japonya, Çin’in dijital yuan projesine karşı hamle yapmak için arayış içinde. 8 Şubat tarihli Reuters haberine göre, Japonya’daki üst düzey milletvekilleri, bu yıl düzenlenecek G7 gündeminde dijital para konusunu açmak üzere hükümete baskı yapıyorlar. Eski ekonomi bakanı ve iktidardaki Liberal Demokrat Parti’nin önde gelen üyelerinden olan Akira Amari, bir grup milletvekilinin konuyu görüşmek üzere toplandığını söyledi:

“Japonya, ABD ile yakın koordinasyon içinde çalışmalıdır. Bu tür çabaların bir parçası olarak, ABD’den, G7 gündeminin başkanı olarak dijital para birimi konusunu ele almasını istemeliyiz.”

Küresel dolar düzeninin sonu mu geliyor?

G7’nin 2020’deki toplantılarına liderlik eden ABD’nin, dijital yuan hamlesinin doların hegemonyasına meydan okuyabileceği konusunda ne düşündüğü merak ediliyor. Küresel finansal ve jeopolitik ilişkiler konusunda ​​Akari’nin endişelerinin odak noktasında dijital yuan var:

“Küresel dolar kullanımı sayesinde istikrarlı bir dünyada yaşıyoruz. Böyle bir sistem çökerse ve yaptığı hamle ile Çin para üstünlüğünü ele geçirme yolunda ilerlerse nasıl cevap vermeliyiz?”

Diğer üst düzey milletvekilleri ile birlikte Akari’nin, dijital yuan para biriminin, özellikle gelişmekte olan ve dolarizasyonun yüksek olduğu ülkelerde yüksek oranda  benimsenebileceği konusunda endişelerini paylaştığı bildiriliyor. Daha önce haberi yapıldığı üzere Akari, Çin’in merkez bankası dijital para birimi (CBDC) projesinin bir anlamda güç aracına dönüşebileceği görüşünde yalnız değil. ABD’li bir gazeteci de kısa süre önce şunları savunmuştu:

“Çin diğer ülkeleri de benzer şekilde dijitalleşmeye zorlayabilir. Çin, enerji santrallerinden hizmet alan ülkelerden gelen ödemeleri bu para birimi üzerinden talep edebilir veya ‘Belt and Road’ projesi kapsamında inşa edilen diğer altyapı hamlelerini kendi dijital para biriminde gerçekleştirebilir. Çin’de muazzam ölçekte iş yapan şirketler de benzer şekilde bu para birimini benimsemeye zorlanabilir.”

Dijital dolar süreci hala teori aşamasında kalırken, bu hafta Fed yönetim kurulunun bir üyesi, kurumun CBDC fikrine önceki dönemlerden daha olumlu baktıklarını söyledi.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.