Değerli metalleri satın almak, satmak ve işlem yapmak için geliştirilen çevrim içi pazaryeri uygulaması OneGold, 13 Ocak itibarıyla yaptığı açıklamada, BitPay kullanıcılarının Android ve iOS işletim sistemine sahip cihazlar üzerinden altın ve benzeri değerli metal satın almalarına olanak tanıyacak ortaklığını duyurdu. Microsoft ve Avnet dahil olmak üzere 30.000’den fazla satıcıyı destekleyen Bitcoin ödeme hizmeti sağlayıcısı olan BitPay ile kurulan entegrasyon sayesinde, OneGold’un yeni mobil uygulaması Bitcoin (BTC), Bitcoin Cash (BCH), Ether (ETH) ve benzeri stablecoin’lerle ödeme kabul edecek. Ayrıca BitPay müşterileri, OneGold.com’da üzerinden hizmet alırken yüzde 2 indirimden faydalanacaklar.

“Kripto para sahibi değerli metal yatırımcıları, iki piyasa arasında uyum yakalamak ve yatırım portföylerini genişletmek için OneGold’u kullanabilirler. Kripto para sahipleri, BitPay uygulamasını kullanarak, kurumsal fiyatlandırma seçenekleri üzerinden hızlı biçimde altın veya gümüş satın alabilir ve yüzde 2 indirim elde edebilirler. Altın, gümüş ve kripto para birimlerinin dengeli bir karışımından oluşan portföy meydana getirebilirler.”

Kripto para ve altın ilişkisi

Genellikle altınla karşılaştırılan Bitcoin, Bloomberg tarafından da yakın zaman önce dijital altının eş değeri şeklinde belirtilmişti. Zira iki birim arasında güvenli liman olmanın yanı sıra toplam arzın sınırlı olması gibi korelasyonlar bulunuyor. Bloomberg pazar analisti Mike McGlone tarafında hazırlanan güncel bir raporda 2020, güvenli liman olarak tanımlanan varlıklar için öne çıkan bir yıl olarak nitelendirerek, altındaki hareketlerin BTC’nin fiyat performansı için örnek teşkil edeceğini belirtti. McGlone, İranlı general Kasım Süleymani’nin ABD tarafından öldürülmesinin ardından Bitcoin’in değerindeki fiyat artışına dikkat çekti. Bu olaydan kısa bir süre sonra, hem Bitcoin hem de altın fiyatı yükseldi.

McGlone, “Kıymetli metal, yedi yılın en yüksek seviyesi olan 1.600 dolara ulaşırken, dijital versiyonu yüzde 20’lik bir artış sağlayarak onu takip etti” açıklamasında bulundu. Stablecoin operatörü Paxos, fiziksel altın tabanlı bir kripto varlık oluşturdu. Paxos, Eylül 2019’da altın destekli ERC-20 token olan PAX Gold’u (PAXG) piyasaya sürdü ve ürünün fiziksel altın adına kullanılabilecek ilk kripto varlık olduğunu iddia etti. PAXG token’ı Londra Good Delivery altının bir onsuna tekabül ediyor. Token sahipleri adına gerçek fiziksel altın kasada saklanıyor.
Paxos stablecoin, değerli metal satıcısı APMEX ve alternatif varlık yöneticisi Sprott tarafından kurulan OneGold tarafından sağlanan hizmet modeline benziyor. Şirket, milyonlarca küresel müşteriye değerli metallerini dijital olarak saklama seçeneği sunuyor. OneGold kullanıcıları istediklerinde, değerli metal varlıklarını aynı iş gününde APMEX tarafından gönderilen fiziksel metallere dönüştürebiliyorlar.