Türkiye'nin Coin Haberleri - Bitcoin Haber
Bitcoin
$67,884.00
+886.62
Ethereum
$3,252.96
+8.47
Litecoin
$71.26
+1.28
DigitalCash
$26.77
+0.72
Monero
$162.45
-5.87
Nxt
$0.00
0
Ethereum Classic
$22.83
+0.45
Dogecoin
$0.13
+0.01

Bitcoin ve Kripto Finans Dünyasını Nasıl Değiştirecek ?

0 667

Bitcoin ve Kripto Finans Dünyasını Nasıl Değiştirecek ?

13 Ocak 2021’de ABD Para Birimi Denetleyici Ofisi (OCC), kiralık bir güven şirketi olan Anchorage Trust Company’ye Anchorage Digital Bank olması için şartlı onay verdiğini duyurdu. Bu, Anchorage’ı Amerika Birleşik Devletleri’nde ulusal banka sözleşmesini alan ilk kripto para birimi hizmetleri sağlayıcısı haline getirdi. Şirket, yakın gelecekte yenilikçi dijital para birimi tabanlı finansal ürünleri piyasaya sürmeyi planladığını duyurdu.

Finans sektöründeki kripto para kullanım durumları için bu tür bir tanıma, son birkaç yıldır dökülüyor. Visa, 2019 yılında Coinbase ile ortaklaşa, kullanıcıların ödeme yapmak için dijital para birimini itibari para birimine dönüştürmesini sağlayan kripto para birimi destekli bir banka kartı yayınladı. 2020’de JPMorgan ve PayPal, platformlarında kripto bazlı ödemelere izin vermek için katıldı.

Kripto para birimlerinin kurumsal olarak kabulü, DeFi projelerinin patlaması şeklinde geldi. DeFi veya Merkezi Olmayan Finans, herhangi bir büyük şirket veya hükümet tarafından kontrol edilmeyen, merkezi olmayan bir ağ üzerinde oluşturulan finansal ürünleri ifade eder. Finansal sistemlere açık dünya çapında bir hareket olarak görülüyor. Bu projeler aynı zamanda büyük finans kuruluşlarından da onay almıştır. 1 Aralık 2020’de Visa, kullanıcıları Bitcoin’de ödüllendirecek kredi kartları sunmak için bir DeFi girişimi olan BlockFi ile ortaklığa girdiğini duyurdu.

Yani soru artık blockchain ve kripto para birimlerinin finans sektörünü bozup bozamayacağı değil, ne zaman ve nasıl olacağı.

“Finansal hizmetler sektörü, güvenlik ihlalleri, işlem gecikmeleri, teminat maliyetleri ve şeffaflık gibi zorlukların üstesinden gelmek için merkezi olmayan uygulamalara şimdiden önemli yatırımlar yaptı. Deriv Kurucusu ve İcra Kurulu Başkanı Jean-Yves Sireau, kripto para birimlerinin sunduğu ademi merkeziyetçilik, değişmezlik ve şeffaflık, ileriye giden yol olacak ” diyor .

Dönüşüm Bankacılığı

Merkezi kurumlardan oluşan geleneksel bankacılık sektörü, bu tür merkezi ağların tipik sorunlarından uzun süredir rahatsızlık duymaktadır. Hantal düzenleyici ortamlar veya müşterilerin katlanması gereken yüksek ücretler varken , hesapları üzerinde sınırlı kontrole sahipler. Geleneksel bankacılık, verimsiz ve zaman alıcıdır, aynı zamanda veri tehditlerine karşı savunmasızdır.

Kripto para birimleri ise bankacılık işlemlerini tamamlamak için çok daha güvenli, şeffaf, verimli ve ucuz bir yol sunuyor. Ayrıca müşterilerin kişisel bilgilerini üçüncü bir şahıs veya aracı ile paylaşma ihtiyacını da ortadan kaldırırlar. Veri bütünlüğü, ağdaki tüm verilerin değişmez doğası ile sağlanır. Bilgiyi kimse değiştiremez, banka bile.

Banka kredisi verme söz konusu olduğunda bile, sadece fonların dağıtılması süreci hızlandırılamaz, bankalar, her işlem blok zinciri ekosistemindeki bloklara kaydedileceği için, ödünç verdikleri fonların nerede kullanıldığını izleyebilirler.

Sınır Ötesi İşlemler

Yurtiçi fon transferleri sadece birkaç dakika sürebilirken, sınır ötesi transferler geleneksel ödeme yollarıyla birkaç güne kadar sürebilir. Buna ek olarak, yetersiz altyapı gibi sorunlar uluslararası ödemelerin güvenliğine ilişkin endişeleri artırarak onları siber saldırılara karşı savunmasız bırakmaktadır.

Kripto para birimleri, sınır ötesi işlemleri yürütmenin en verimli yolu olarak ortaya çıktı. Operasyonel maliyetleri düşürürken aynı zamanda siber hırsızlığı ve insan hatasını ortadan kaldırırlar. Kripto işlemleri için aracıya gerek olmadığından, bu tür ödemeleri işleme maliyetleri hem finans kurumu hem de müşteri için önemli ölçüde azalır. Aracıların olmaması da süreci çok daha basit hale getiriyor.

Kimlik Doğrulama ve KYC

KYC sadece yasal uyumluluk için yapılmaz, kimliğin doğrulanması dolandırıcılığı ve kara para aklamayı ortadan kaldırarak daha fazla güvenlik sağlar. Dijital doğrulama bu süreci büyük ölçüde basitleştirmiş olsa da, müşterilerin her yeni hizmet sağlayıcı için tüm süreci tamamlaması gerekmektedir. Bazıları ayrıca belgelerin fiziksel olarak doğrulanmasını gerektirir.

Bir blok zinciri ağı ile, KYC süreci bir servis sağlayıcı tarafından tamamlandıktan sonra, doğrulama bilgileri diğer sağlayıcılar tarafından paylaşılabilir veya yeniden kullanılabilir. Müşteri, kimlik bilgilerinin blok zinciri üzerinden paylaşılmasına izin vermeyi seçebilir, böylece yeni bir finansal sağlayıcıdan her hizmet aradıklarında tüm kayıt sürecinden geçmeleri gerekmez.

Akıllı Sözleşmeler ve DeFi

Akıllı sözleşmeler, dünya çapında herhangi bir işin yürütülme şeklini bozma potansiyeline sahiptir. Finans alanında, para ve bilginin nasıl değiş tokuş edildiğini tamamen değiştirebilir. Akıllı sözleşmeler, süreçleri tamamen merkezi olmayan bir şekilde otomatikleştirebilir ve paylaşılan davranış, katılım ve operasyon kurallarının uygulanmasını sağlar.

Kendi kendini yürüten akıllı sözleşmeler, kripto para birimlerini verimli işlem ve kayıt tutma araçlarından çok daha ileriye götürür. Akıllı sözleşmelerin büyük bir sıçrama yapmasının bir yolu, merkezi olmayan finans veya DeFi projeleridir. DeFi ile, yalnızca çok partili anlaşmalar otomatikleştirilmez, bu anlaşmalar artık uygulama sağlamak için avukatlar veya bankalar gibi aracılar gerektirmez.

Eylül 2017 ve Ağustos 2020 arasındaki üç yılda, DeFi sözleşmelerinin değeri 2,1 milyon dolardan 6,9 milyar dolara yükseldi. Bu aynı zamanda bu projelerle ilişkili token değerinin hızla artmasına neden oldu. DeFi akıllı sözleşmelerinin alınıp satılabilen yerel tokenleri, Ağustos 2020 ayı boyunca neredeyse iki katına çıktı.

Gelişmiş Müşteri Deneyimi

En önemlisi, finansal hizmetler sağlamak için bir kripto para ekosistemine yönelmek, önemli ölçüde daha iyi müşteri deneyimlerine yol açabilir. Yalnızca yeniliği körüklemekle kalmaz, aynı zamanda finansal ürün ve hizmetlerin güvence altına alınmasına da yol açar. Yeni ürün ve hizmetler çok daha hızlı ve çok daha uygun maliyetli bir şekilde tanıtılabilir.

“Blockchain teknolojisi ile, bilgilerin tekrarlanmasından kaynaklanan gecikmelerin yanı sıra hizmet sunumuyla ilgili karışıklık ve çelişkiler ortadan kaldırılabilir. Ayrıca, şeffaflık ve sorunsuz müşteri hizmetleri finans ve finans teknolojileri firmaları için elde etmek çok daha kolay hale gelecek ”diye ekledi Sireau.

İleriye Doğru Yol

Blockchain ve kripto para birimleri, finans kurumları, düzenleyiciler ve müşteriler arasındaki boşluğu kapatmaya yardımcı olarak finansal dünyayı dönüştürme gücüne sahiptir. Geleceğin finansal ekosistemi, işbirliği, inovasyon, geleneksel kuruluşlar ve fintech girişimleri arasındaki ortaklıklar ve artan rekabet ile karakterize edilen bir ekosistem olabilir. Sonunda herkes böyle bir dönüşümden yararlanma potansiyeline sahip olacak.

Geleneksel finans kurumlarının geçmişte oldukları bilinen hantal devlerden çevik ve duyarlı kuruluşlara geçişini görmek çok ferahlatıcı olabilir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.