Bir DeFi Projesi Daha Faaliyetlerini Durdurma Kararı Aldı .
Deneyimli kripto yatırımcıları Polychain Capital, Dragonfly Capital ve Chapter One Ventures tarafından desteklenen merkeziyetsiz finans projesi Paradigm Labs kepenk indiriyor. Deneyimli kripto yatırımcıları Polychain Capital, Dragonfly Capital ve Chapter One Ventures tarafından desteklenen merkeziyetsiz finans projesi Paradigm Labs kepenk indiriyor. Şirketin kurucu ortağı ve CEO’su Liam Kovatch, 10 Mart tarihli duyuruda kapatma kararının Paradigm’in merkeziyetsiz finans (DEX) pazarında kendisine bir yer edinememesi ve ekibin hem kontrolü dahilinde hem de kontrolü dışında gerçekleşen olaylardan dolayı alındığını açıkladı.
Hızlı büyüyen DeFi sektörüne ayak uyduramadı
2018 yılında kurulan Paradigm Labs, merkeziyetsiz finans pazarı için tasarlanan likidite toplama protokolü Kosu’nun geliştirilmesi için ilk fonlamada açıklanmayan bir miktar para topladı. Aradan geçen iki yılda DEX pazarı önemli ölçüde değişti. DEX piyasa yapısında görülen değişiklikler, Paradigm’in ilk çabalarını ve Kosu’ya yaptığı yatırımların çoğunu işe yaramaz hale getirdi:
“Uniswap’ın başlatılması ve merkeziyetsiz finans (DeFi) hareketinin oturması gibi birçok önemli gelişme gözlemledik. Bu gelişmeler topluluk için heyecan verici ve olumlu olsa da, DEX alanını oldukça değişken ve bizim gibi bir kuruluş için ilerlemesi zor bir hale getirdi.”
Paradigm Labs, Kosu’nun sürdürülebilirliğinden 2019 ortalarında şüphe duymaya başladı. Sebebi yalnızca Uniswap’in popülerlik kazanması değil, aynı zamanda DEX protokolü 0x (ZRX) üzerinde yaşanan gelişmelerdi. Kovatch, oldukça kalabalıklaşan likidite protokolü/ağı ekosisteminde ekibin 0x üzerinde Zaidan adlı yeni bir ürün tasarladı. Ne var ki bu da pek iyi gitmedi:
“Zaidan’ı tamamen geliştirmek için yeterli kaynağımızın bulunmadığı bir noktada bu işe kalkıştık. Projeye yaptığımız yatırımdan dolayı Kosu’dan da vazgeçmek istemiyorduk. Bu büyük bir hataydı”
Kovatch, Paradigm Labs’in DeFi alanına biraz erken girdiğini kabul etti.
2020 yılında DeFi
Şubat ayı başında DeFi piyasasında tutulan varlıkların (akıllı sözleşmeler, protokoller ve merkeziyetsiz uygulamalar) değeri 1 milyar doları geçti. Bu değer, geçtiğimiz yılki değerin tam dört katıydı. Ne var ki 18 Şubat’ta 1,2 milyar dolar değere ulaşan sektör, ay sonunda 140 milyon dolar değer kaybetti. Söz konusu değer kaybı, merkeziyetsiz kredi protokolü bZx’e düzenlenen siber saldırının ardından gerçekleşti.