Türkiye'nin Coin Haberleri - Bitcoin Haber
Bitcoin
$64,132.57
-498.71
Ethereum
$3,066.38
-36.87
Litecoin
$82.63
+1.21
DigitalCash
$29.97
+0.44
Monero
$118.62
+1.35
Nxt
$0.00
0
Ethereum Classic
$26.38
-0.02
Dogecoin
$0.16
0

Bankalar Hindistan Merkez Bankası’nın Kripto Kararına Uymuyor

0 302

Bankalar Hindistan Merkez Bankası’nın Kripto Kararına Uymuyor .

Hindistan Anayasa Mahkemesi, Hindistan Merkez Bankası’nın bankalara uyguladığı kripto şirketlerle çalışma yasağını kaldırmıştı. Ne var ki, her banka karara uymuyor. Hindistan Anayasa Mahkemesi, geçtiğimiz günlerde ülkede kripto para sektörünü canlandıracak tarihi bir karar verdi.  Mahkeme, Hindistan Merkez Bankası’nın (RBI) Nisan 2018’de bankalara uygulamaya başladığı kripto şirketlerle çalışma yasağını kaldırmıştı. Ne var ki, her banka karara uymuyor.  Fintech avukatı Mohammed Danish, 12 Mart’ta bazı yurt içi bankaların kripto varlık alım satımını desteklen hizmet sunmayı ”keyfi olarak reddetmelerinden” dolayı merkez bankasına şikayette bulundu. Danish, Kashif Raza ile birlikte kripto düzenleme haberleri ve analiz platformu Crypto Kanoon’u kurmuştur ve blockchain ve kripto paralar için danışmanlık hizmetlerinde uzmanlaşmıştır.

Bankanın geçerli bir gerekçesi yok

RBI’ın Nisan 2018’de uygulamaya başladığı yasak, denetimli kurumların kripto paralar ile iş yapmasını veya varlık sınıfıyla iş yapan şahıslara veya şirketlere hizmet sunmasını engellemişti.  Danish, Anayasa Mahkemesi’nin bu yasağı tamamen kaldırdığını fakat HDFC ve IndusInd Bank gibi bazı bankaların kriptoyla ilgili işlemleri yürütmeyi hala reddettiğini açıkladı. Danish, şöyle belirtti:

“Çoğu durumda bankalar herhangi bir yazılı bildiride bulunmadı fakat müşterilerine bu konuda RBI’ın bildirimini beklediklerini söyledi.”

Danish, Anayasa Mahkemesi’nin de 3 Mart tarihli kararın ardından RBI’a bankaları bilgilendirmesi konusunda bir yönerge vermediğini ekledi.  Danish, RBI hakkında üç Anayasa Mahkemesi yargıcı tarafından verilen kararı hatırlatarak şöyle belirtti:

“Bankaların kripto varlık alım satımı için hizmet sunmayı reddetmesi tamamen yasa dışıdır, adil değildir, yasaların gözünde keyfidir ve Anayasa Mahkemesi’nin kararına itaatsizliktir.”

Danish, şikayet mektubunda RBI’ın tüm bankalara mahkeme kararına ilişkin tebliğ göndermesini talep etti.

RBI’ın uygulamada gecikme sebebi

RBI’ın yetkisi altındaki bankalarla koordinasyon sağlamamasının sebebi, mahkeme kararında temyize gitmeyi planlaması olabilir. The Economic Times, karardan yalnızca günler sonra, 6 Mart tarihli haberinde ismi açıklanmayan bir kaynağı RBI’ın mahkeme kararıyla ilgili temyize gitmeyi planladığını söylediğini aktardı.  Hindistan hükümeti, 2019 kış sezonunda ertelenen yasayı geçirirse ülkede kriptonun kullanımı da tamamen yasaklanabilir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.