Türkiye'nin Coin Haberleri - Bitcoin Haber
Bitcoin
$64,052.77
-2311.25
Ethereum
$3,139.79
-114.27
Litecoin
$83.11
-4.36
DigitalCash
$29.93
-1.78
Monero
$118.43
-2.13
Nxt
$0.00
0
Ethereum Classic
$26.16
-1.82
Dogecoin
$0.15
-0.01

Telegram Open Blockchain’in Ücretsiz Sürümü Paylaşıldı

0 516

Telegram Open Blockchain’in Ücretsiz Sürümü Paylaşıldı.

Bağımsız bir yazılım geliştirici, doğrulayıcı ve kullanıcı grubu olan Free TON topluluğu, 7 Mayıs itibarıyla “Free TON Blockchain”i başlattı. Geliştirilen blockchain, şifrelenmiş mesajlaşma uygulaması Telegram tarafından oluşturulan zincir sistemi Telegram Open Network’e dayanıyor.

TON topluluğu, Telegram’ın ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu ile uzun süredir devam eden yasal anlaşmazlığına ve ajansın ağı engelleme çabalarına rağmen, belirtilen tarihte sistemi hayata geçireceklerini vurgulamışlardı. TON Labs tarafından paylaşılan duyuruya göre topluluk, kullanıcılara dağıtılacak ücretsiz “TON” tokenleri ile birlikte Free TON Blockchain’i hayata geçiriyor.

Pavel Durov’un Telegram’ı “artık projeye dahil olamaz”

Free TON topluluğu, hem ağı hem de tokenleri Telegram’dan bağımsız olarak başlatarak ağı “merkezi olmayan kanıtlanabilir blockchain” olarak konumlandırıyorlar. Free TON blockchain, Merkeziyetsizlik İlkeleri (Declaration of Decentralization – DOD) üzerinde çalışan bağımsız, hiyerarşik olmayan üyelerin ağı tarafından korunacak ve doğrulanacak. DOD, Free TON topluluğunun operasyonlarını yöneten birincil belge olarak iş görüyor ve projenin freeton.org web sitesinden ulaşılabiliyor.

Bugünkü duyuru, Telegram CEO’su Pavel Durov’un TON lansmanını Nisan 2021’e erteleme kararına rağmen gerçekleşti. Free TON topluluğu, Telegram’ın projeye “artık dahil olamayacağını” söylüyor:

“ABD’deki mahkemeler, TON (Telegram / Open Network) blockchain’inin ilk geliştiricisi olan Telegram’ın artık dahil olamayacağını belirtiyor […] Free TON’un serbest piyasayı ve kişisel verilerin değerlerini yücelteceğini umuyoruz. Merkezi olmayan yönetişim, sansür direnci ve dünya çapında iş birliğinin önü açılacak.”

ABD’li üyeler şimdilik topluluğa katılamıyor

Free TON topluluğuna göre, herkes DOD’u imzalayarak ağın bir parçası olabilir. Ancak, ABD’deki katılımcılar ve kuruluşlar başlangıçta ağa katılamayacaklar. Free TON topluluğu, ABD kuruluşlarının bir gün ağın parçası olacağına söz verdi:

“Ancak, tam merkeziyetsizlik gücüne kavuştukça bu gibi engeller olarak kalkacak. Ağa kimlerin katılabileceği veya katılamayacağı konusunda hiçbir merkezi otorite söz sahibi olamayacak.”

TON Labs, bugün GitHub’da TON OS’nin açık kaynak bileşenlerini açma planlarını açıklamıştı. TON OS; TON blockchain için bir işletim sistemi olarak tasarlandı. iPhone ve Android tabanlı akıllı telefonların yanı sıra PC’ler gibi büyük cihazlar için de ücretsiz yazılım olarak sunuluyor.

DAO nedir?

Bir otomat düşünün ki, sizden para alıp yiyecek vermekle kalmıyor, aynı anda bu parayı ürün sipariş etmek için kullanıyor. Bu makine aynı zamanda temizlik hizmeti satın alıp kendi kirasını ödüyor. Hatta, makineye para koydukça, siz ve diğer kullanıcılar makinenin ne sipariş vereceği, ne sıklıkta temizleneceği gibi konularda da söz sahibi oluyorsunuz. Hiçbir yöneticisi yok, tüm bu işlemler koduna yazılmış durumda.

İşte DAO adı verilen, Merkezi Olmayan Otonom Organizasyon, aşağı yukarı böyle çalışıyor. Böyle bir yönetim modeli fikri, Bitcoin finansal işlemlerde aracıyı kaldırdığından beri, kripto para topluluğunda dolaşan bir fikir. Benzer şekilde, DAO’nun ana fikri de hiyerarşik bir yönetim olmadan işlev görebilen bir şirket veya organizasyon kurmak.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.