KPMG: Blockchain Yükselen Trendlerden Biri .
KPMG’nin “Pulse of Fintech 2019” raporunda, blockchain sektörünün güçlü yatırımlar alacağı öngörülüyor. Denetim, vergi ve danışmanlık hizmetleri şirketi KPMG, küresel FinTech yatırımları üzerine yayımladığı raporda blockchain sektörünün geleceğine ışık tuttu. “Pulse of Fintech 2019” rapor özetinde, finans teknolojileri sektörünün son bir yılına ait bilgiler paylaşıldı. Geçen yıl dünyada küresel FinTech yatırımlarının 137,5 milyar dolara ulaşarak rekor kırdığını bildiren raporda, Türkiye’deki girişim ekosisteminin 2019’da yüzde 66 büyüyerek 102 milyon dolar yatırıma ulaştığı yazıldı. Raporda ayrıca 2020 beklentileri de yer aldı. Rapora göre küresel FinTech pazarı, son üç yılda 300 milyar dolarlık yatırımla tarihi rekora koşuyor.
Blockchain yükselen trend
“Blockchain gündemde olan ve yükselen trendlerden biri” ifadesinin yer aldığı Pulse of Fintech 2019 raporunda, blockchain ve kripto para birimlerinin 2018 yılında her zamankinden daha çok yatırım alıp, işlem hacminde rekor düzeye ulaştığı hatırlatıldı. 2019’da 479 adet ve toplam 4,7 milyar dolarlık işlem gerçekleştiği bildirilen raporda şu sözlere yer verildi:
“Blockchain’in ne derece evirilip yayılacağı hala kestirilemese de güçlü yatırımlar almaya devam edeceği öngörülüyor.”
Ödeme sistemlerinde 306 adet ve toplam 77,8 milyar dolarlık işlem yapıldığını ifade eden rapor, işlem hacminde son iki yıldaki hacmin aşıldığını bildirdi. Dijital bankacılık lisanslarının gelişeceğinin altı çizilirken; Hong Kong, Avustralya ve Singapur gibi ülkelerin önderliğinde Asya Pasifik bölgesindeki rekabet ortamının dijital bankacılık lisanslarının gelişmesiyle hareketleneceği de vurgulandı.
KPMG Türkiye Bilgi Sistemleri Risk Yönetimi Başkanı Sinem Cantürk rapor hakkında şunları söyledi:
“Fintech yatırımlarının 2019’da ABD, Kanada ve Avrupa’da güçlü seyrederken Asya’da düşüş gösterdiğini görüyoruz. Küresel fintech yatırımları, 2018’de 120 milyar dolar olarak gerçekleşmişti. 2019 sonunda 2 bin 693 adet ve 135,7 milyar dolarlık işlemle yeni bir rekora imza attı.”
Blockchain güncel sorunlara deva oluyor
Vergi kaçakçılığı ve naylon fatura sorunlarına çözüm bulmak amacıyla blockchain teknolojisinden istifade ediliyor. Pekin Devlet Vergi İdaresi, 2 Mart’ta seçili sektörlerdeki vergi mükellefleri için blockchain tabanlı sistemin denemesini başlatma kararı aldığını duyurdu. Japonya’da ise emlak sektöründe blockchain kullanımı gündemde. İki blockchain şirketi, Japonya’nın kırsalında yer alan çok sayıda boş evi yeniden canlandırmak ve piyasa oluşturmak üzere dağıtık defter teknolojisi tabanlı çözüm geliştirdi.