Hyperledger fabric için 2.0 versiyon yayınlandı .
Hyperledger Fabric, 31 Ocak tarihinde yayımladığı duyuruda, kurumsal dağıtık defter teknolojisi (DLT) platformunun 2.0 sürümünü yayımladığını açıkladı. Platforma, farklı katılımcılarının birbirleriyle ne şekilde iletişim kurduklarını belirleyen birkaç önemli özellik eklendi. Hyperledger Fabric, onlarca önemli sektör oyuncusunun desteğine sahip olan ve öncelikle IBM tarafından desteklenen Hyperledger konsorsiyumunun ürünlerinden biri.
Fabric, finans ve tedarik zincirleri gibi sektörlerde kullanılan özel (private) veya “izin verilen (permissioned)” blockchain ağıdır. Şirketlerin ağlarına yapılan erişimi kontrol edebildikleri ve hassas verileri gizli tutabildikleri bu sistemde, özel kanallar ve doğrulanabilir akıllı sözleşmeler yoluyla sektörler arası iş birliği mümkün kılınıyor. Sürüm 2.0, merkezi olmayan sisteme önemli geliştirmeler yaptı. Zincir kodlarına ve akıllı sözleşme terimlerine yeni yönetim araçları ekledi. Artık birden çok kuruluş, paylaşılan defterde kullanılabilecek bir zincir kodunun temel parametreleri üzerinde anlaşabiliyor. Buna ek olarak, zincir kodlar deftere yazılmadan önce kuruluşlar tarafından değiştirilebiliyor. Dolayısıyla hangi verilerin kimlerle paylaşılabileceği belirlenebiliyor.
Veri paylaşımı konusu da, bilinmesi gereken kriter olarak çalışacak şekilde düzenlendi. Kuruluşlar artık verileri ağlarının belirli üyeleriyle özel olarak paylaşmayı seçebiliyorlar. Aynı işi yapmak için karmaşık kanal kombinasyonları tanımlama ihtiyacı da ortadan kalkıyor. Son olarak, görevlerin paralelleştirilmesi ve daha verimli program akışları içeren çeşitli performans iyileştirmeleri de getirildi. Hyperledger, bu gelişmelerle birlikte ağın saniyede binlerce işlemi destekleyebildiğini iddia ediyor.
Hyperledger Fabric nedir?
Fabric, sektörel amaçla kullanılmak üzere tasarlanmış oldukça modüler bir DLT platformudur. Açık (Public) blockchain ağlarından farklı olarak, işletmelerin operasyonlarında gizliliği koruma ihtiyacına cevap vermektedir. Örneğin, kullanıcıların her müşteri için ürünün fiyatını özelleştirmesine izin verir, hiç kimse diğer kişinin ne için ödeme yaptığını bilmez. Aynı zamanda Fabric, ortak defter üzerinden farklı sektör oyuncuları arasındaki iş birliği de kolaylaştırabilir. Gizli verilerin geçerliliği şifreli mekanizmalarla sağlanırken, şirketlerin hangi verileri paylaşacaklarını seçmelerine izin verilir. Teknik düzeyde Fabric, son derece esnektir. Akıllı sözleşmeler birden fazla mimariye (Ethereum, Bitcoin veya hatta tamamen farklı türlere) sahipken, kuruluşlar arasındaki fikir birliğine çeşitli şekillerde ulaşılabilir. Akıllı sözleşmeler, Solidity’nin yanı sıra Go, Java ve Javascript gibi dillerde de programlanabilir. Fabric son zamanlarda geliştirme özellikleri açısından rakiplerini geride bıraktı.