Araştırmaya göre Litecoin (LTC) ve diğer altcoinler ‘şantajcılar’ arasında, tespit edilmeyi engellediği için giderek daha yaygın hale geliyor.

Siber güvenlik şirketi Cofense’in 8 Ekim’de yayınlanan haberine göre kötü amaçlı kişiler, odaklarını Bitcoin’den (BTC) e-posta filtreleri tarafından tespit edilmeyi önlemeye çevirdiler. Haberde şöyle belirtiliyor:

“Şirketler bu tür e-postaları önlemek için tespit etme kuralları yazmaya başlayınca, kötü amaçlı kişiler yazı yerine görsel kullanmaya başladılar, böylece anahtar kelimelerin Güvenli E-posta Kapıları (SEG) tarafından tespit edilmesi önlendi. Yalnızca Bitcoin adresi kolayca kopyalanması için yazı olarak bırakıldı.”

Tarama geçmişi ile tehdit

Habere göre şantajcılar genellikle kurbanın cihazına bir tür casus yazılım kurduklarını ve tarama geçmişi ve kamera görüntülerine erişim sağladıklarını iddia ediyor.

Dolandırıcılar kurbanı ele geçirilen bilgileri ailesi, arkadaşları ve iş arkadaşlarıyla paylaşmak ile tehdit ederek genellikle Bitcoin talep ediyordu. Kötü amaçlı kişiler kimi zaman kurbanın e-posta adresine de erişim sağladıklarını iddia ediyordu.

Cofense’e göre güncel e-posta filtreleri dolandırıcıları, Litecoin ve diğer para birimlerini kullanmaya zorluyor:

“Güncel şantajcılar tespit edilmekten kaçınmak için Bitcoin yerine Litecoin cüzdan adresi kullanıyor. SEG Bitcoin tespit kurallarını atlatmak isteyenler alternatif para birimlerine yöneldiler. E-postalar artık çok az tespit edilebilecek sözcük içeriyor.”

İlgili resim

Birçok kripto varlığa talep var

Haberde dolandırıcıların, büyük borsalarda bulunan para birimleri ile sınırlı olsalar da, kripto ödeme yollarını değiştirmeye devam edecekleri belirtiliyor:

“Binlerce para birimi olsa da yalnızca birkaçı ile büyük borsalarda işlem yapılabiliyor. Dolandırıcılığın işe yaraması için, talep edilen ödeme yolunun kolay elde ediliyor olması gerekiyor.”

Cofense, kullanıcıların çoğu durumda e-posta dolandırıcılığını atlatabileceğini, şantajcıların gerçekten verilere erişmesi durumunda daha güçlü kanıtlar göstereceğini belirtti.

Britanya vatandaşlarından, Brexit sonrası yerel ekonomi için harcanacağı vaadiyle 2,5 milyon dolar değerinde Bitcoin talep etti.